Kayseri’nin Meşhur Yemekleri
Kayseri denince akla gelen klasikleşmiş mantı ve pastırma üzerine hangi bilinmeyen tatları koyacağız. Gelin birlikte Kayserinin yöresel lezzetlerine bakalım…
1- KAYSERİ MANTISI
Kayseri yöresel yemekler listemizin başında tabi ki, Kayserinin en meşhur lezzetlerinden Kayseri mantısı yer alıyor. Küçük küçük oluşuyla bilinen mantı, bir kaşığa 40 tane dolsun felsefesiyle yapılıyor. Tüm Türkiye tarafından lezzetiyle meşhur olan Kayseri mantısı, şehrin her evinde mutlaka pişiyor. Kayserili teyzelerin kendi elleriyle açtığı mantılar, kıymalarla birleştiğinde, bir de üzerine sos ve sumak eklenince, parmakları ısırtacak kıvama geliyor.
Yapılışı için buraya tıklayınız.
2- KAYSERİ TİRİDİ
Kayseri yöresel yemekler listemizin ikinci sırasında yer alan meşhur lezzet ise, şarkılara da konu olan tirid yemeği. Kayseri mutfağının meşhur lezzetlerinden Kayseri tiridi yemeği, hem en lezzetli hem de en doyurucu yemeklerden. Meşhur yemek, bir tepsiye dizilen yufka ya da ekmeklerin üzerine tavuk veya et parçalarının tiftiklenmesiyle yapılıyor. Genellikle rulo şeklinde sarılan yufkaların dizildiği tepsinin üzerine, bir de özel sos dökülüyor.
Yapılışı için buraya tıklayınız.
3-ÖRGÜLÜ PİLAVI
Görüntüsüyle bile iştah açmaya yeterli olan örgülü pilav, Kayseri’nin en güzel görsele sahip yemeklerinden biri. Lezzetiyle de adından sıkça söz ettiren pilav, son dönemlerde daha da popüler olduğu için pek çok şehirde her mutfağa girmiş durumda. Pişirilen pilavın, kafes şeklinde tepsiye dizilmiş hamura dökülmesiyle yapılan yemeğe, isteğe göre kuş üzümü ve fıstık da ekleniyor.
Yapılışı için buraya tıklayabilirsiniz.
4-ÇİRİŞ YEMEĞİ
Erzurum ve Kayseri’de sıklıkla tüketilen çiriş yemeği, taze taze toplanıp temizlenen çiriş otlarından yapılıyor. Yağda, soğan ve salça ile birlikte kavrulan çiriş otunun içine isteğe göre bulgur veya pirinç de eklenebiliyor. Ekmek bana bana yiyeceğini düşündüğümüz bu lezzeti, ister kendi evinizde kolayca yapabilir, ister Kayserili teyzelerin elinden yiyebilirsiniz.
Yapılışı için buraya tıklayabilirsiniz.
5-CIVIKLI
Cıvıklı aslında bir nevi pide çeşidi, Konya’nın etli ekmeği ve Samsun’un etli pidesi ile oldukça benzeyen cıvıldı, inde hamur üzerine et ve domates, biber gibi çeşitli sebzeler eklenerek yapılıyor. Taş fırında pişen cıvıklı, bayram ve sünnet gibi özel günlerde de sıklıkla tüketiliyor. Kayseri’de güzel bir cıvıklı yemek isterseniz, meşhur restoranı Develi’ye gidebilirsiniz.
Yapılışı için buraya tıklayabilirsiniz.
6-SUCUKLU KÖFTE
Sucuğu da köfteyi de sevenlerdenseniz, Kayseri’nin meşhur sucuklu köftesi tam size göre. Kıymanın içerisinde çeşitli baharat ve çemenler eklendiği için sucuklu köfte adını alan yemeğin tadı, hem köfteye hem de sucuğa benziyor. İnternette tarifini bulabileceğiniz bu lezzetli köfteyi, Kayseri’de yerinde yemenizi öneririz.
Yapılışı için buraya tıklayabilirsiniz.
7-PASTIRMA
Kayseri yöresel yemekler dediğimizde Kayseri mantısından sonra akla ilk gelenlerden bir diğeri de, meşhur Kayseri pastırması. Sığır etinden elde edilen pastırmalar, ete yapılan belli işlemlerden sonra pastırma ustaları tarafından çemen ile kaplanıyor. İsteğe göre çemenli ya da çemensiz tüketilebilen pastırmalar, Kayseri’nin sevilen lezzetlerinden.
8-PÖÇ KEBABI
Kayseri’nin en şifalı et yemeklerinden olan pöç yemeği, aslında dünyaca bilinen ve sevilen bir lezzet. Dünya’nın pek çok ülkesinde farklı isimlerle ve yöntemlerle yapılan pöç, sığırın kuyruk kısmından oluşuyor. Sığır kuyruğunun şifalı suyu ile yapılan çorbalar da aynı şekilde fazlaca tüketiliyor. Tencerede soğan ve sarımsak ile birlikte haşlanan pöç, genellikle yanında pilav ile servis ediliyor.
Yapılışı için buraya tıklayabilirsiniz.
9-KURŞUN AŞI
Aş çorbaları, yöresel sofraların vazgeçilmez yemeklerinden biri. Bol malzemesiyle doyurucu olan aş çorbaları her yörede farklı malzemelerle pişirilse de, genellikle aynı yöntemle yapılıyor. Kayserililerin meşhur aş çorbası ise, nohut, mercimek ve bulgur köftesinin bir araya geldiği harika bir lezzet. Tek başına bile ana yemek olabilen bu çorbayı, denemediyseniz tatmanızı öneririz.
Yapılışı için buraya tıklayabilirsiniz.
10-YAĞLAMA
Kayseri’nin etli lezzetlerinden bir diğeri de, meşhur yağlaması. Lezzet ve görsel olarak lahmacuna oldukça benzeyen bu yemek, ince açılmış hamurların üzerine domates soslu kıyma eklenerek yapılıyor. Genellikle üst üste dizilen yağlama, üzerine yoğurt dökülerek servis ediliyor.
Yapılışı için buraya tıklayabilirsiniz.