Arama sonuçlarınız

Gayrimenkul Satış Vaadi Sözleşmesi Nedir?

tarafından gönderildi wpntr üzerinde 13 Ekim 2021
0

Bir mülkün alım satımının ileri bir tarihte gerçekleşeceğine dair resmi bir taahhüt için satış vaadi sözleşmesi hazırlanır. Satıcı sözleşmede var olan şartlar altında satışı gerçekleştireceğini teyit eder. İleride gerçekleştirilecek olan tapu devrini resmi belge olarak garanti altına almaktadır. Ayrıca gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi, bir ön sözleşme olarak kabul edilir.

Gayrimenkul Satış Vaadi Sözleşmesinin Şartları Nelerdir?

Alıcısı ile emlak sahibi tarafından düzenlenen emlak satış vaadi sözleşmesi, noter onayına sunulmalıdır. Aksi taktirde resmi bir geçerlilik kazanmaz. Aynı sözleşmenin üçüncü taraflarla hazırlanmasını önlemek için de tapuya şerh (taşınmaz bir malın hak sahipliğini kısıtlamak için konulan ve uyarı niteliği taşıyan bir uygulamadır.) düşülebilir. Tapuya düşülen şerh 5 yıl geçerlidir. Şerh süresi boyunca herhangi bir emlak alım-satım işlemi gerçekleşmezse sözleşme iptal edilir. Şerh düşmeyen tapular için hazırlanan sözleşmelerin geçerlilik süresi 10 yıldır.

Emlak Satış Vaadi Sözleşmesi, sadece satıcı ya da emlak ofisi tarafı için değil, alıcı taraf içinde yükümlülükler doğurmaktadır. Tapusuz gayrimenkullere sözleşme düzenlenemeyeceğinden satılacak mülkün tapulu olması şarttır. Bu şart satıcının sözleşmeyi imzaladığı tarihte gayrimenkulun tapusunu bulundurmasına zorlamaz. Sözleşmede geçerli olan tapu devir tarihine kadara satıcının tapu çıkarması için vakti vardır.

Gayrimenkul Satış Sözlemesi İçerisinde Yer Alması Gereken Bilgiler Nelerdir?

Gayrimenkul Satış Vaadi Sözleşmesi içerisinde yer alması gereken bilgiler şunlardır;

  • Tarafların ad-soyad bilgileri,
  • Tarafların adres ve iletişim bilgileri,
  • Gayrimenkulun satış bedeli,
  • Ödemenin yapılacağı yöntem,
  • Ödemenin geciktiği taktirde uygulanacak faiz oranı.

Sözleşmede bulunan adres bilgilerinin tebligat geleceğinden dolayı eksiksiz ve doğru bir şekilde girilmesi gerekmektedir. Ayrıca devir işlemleri sırasında ki ücretleri ödemelerin hangi tarafın yapacağı da görüşülmesi gerekmektedir.

Taraflardan birinin sözleşmeden cayması durumunda ödenecek tazminatın ve cezai şartlar ile ilgili maddeler eklenebilir. Taraflar arasında ki olabilecek herhangi bir anlaşmazlı halinde hangi mahkeme veya icra dairesine başvurulacağı da gayrimenkul satış sözlemesi maddeleri içerisinde yer almalıdır.

Gayrimenkul Satış Vaadi Sözleşmesi Feshedilir Mi?

Gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi feshedilebilir bir sözleşmedir. Sözleşmenin feshi durumunda genel hükümler kapsamında ilişkin sonuçlar doğmaktadır. Yani sözleşmenin fesih sebebi geçerli bir dayanağa dayandığında veya sözleşme zorunlu nedenden ötürü sonlandırıldığı zaman herhangi bir yükümlülük doğurmazken, haklı bir neden olmaksızın sözleşmeden dönme halinde karşı tarafın zararının giderilmesi yükümlülüğü söz konusu olacaktır.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Listeleri Karşılaştır